Honungsbröd
Jag startade en surdegsgrund i måndags. Så nu lagom till helgen var det dags att börja baka med den. Jag har gjort det förut men har inte så mycket erfarenhet. Ändå tycker jag att bröden blev väldigt bra. Det är värt all den tiden det tar. Det mesta är ju bara väntetid när man bakar med surdeg.
Honungsbröd, 3 st
Dag 1, kväll
100 g. (1 dl) rågsurdegsgrund
300 g. (3 dl) ljummet vatten
100 g. (2 dl) finmalet rågmjöl
75 g. (1 1/2 dl) vetemjöl
Blanda rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck över och låt stå i rumstemperatur över natten.
Surdeg från gårdagen
60 g. (2 msk honung)
325 g. (3 1/4 dl) vatten
500 g. (8 1/2 dl) vetemjöl
300 g. (5 dl) finmalet rågmjöl
20 g. (1 msk) salt
- Kör allt utom salt i degblandare på mellanfart i 4 min. Tillsätt salt och kör ytterligare 2 min. Låt jäsa övertäckt 3 - 5 timmar till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Platta ut degbitarna en aning och vik in kanterna mot mitten några gånger. Lägg dem i mjölade jäskorgar med skarven nedåt. Låt jäsa övertäckt i ca 1 1/2 timme. Sätt på ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt i mitten av ugnen och en på den nedersta hyllan.
- Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och lägg på den varma mittenplåten. Häll en kopp iskallt vatten på den nedersta plåten, stäng luckan och sänk värmen till 250 grader. Efter 15, sänk temperaturen till 200 grader, öppna och stäng ugnsluckan för att vädra ut ångan. Låt bröden grädda i totalt ca 30 min tills brödet har en innertemperatur på 96 grader.
Kommentarer
Skicka en kommentar