Semlor
Nu är det tid för semla! Det finns så många olika varianter och åsikter om denna fastlagsbulle. Här är mitt recept på den traditionella semlan med mandelfyllning. Om man gör 16 st blir de lagom stora i min smak - alltså ganska små. Den som vill göra större får göra färre bullar. Varje år brukar jag göra en sats. Bullarna som inte går åt direkt lägger jag i frysen. Nästa gång vi är sugna här hemma är det bara att tina bullar, fylla dem med mandelfyllning och vispgrädde och sikta över florsocker. När de är slut väntar jag tills nästa år med att baka en ny sats. De blir ju ännu godare om man får längta efter dem.
Semlor, 16 st
Bullar
100 g. smör
3 dl mjölk
50 g. jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
9 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
125 g. sötmandel
1 dl socker
1 dl mjölk
Inkråm
Garnering
3 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker
- Smält matfettet häll i mjölken och värm alltsammans till 37 grader.
- Smula ner jästen i de degbunke och lös upp den i lite av degspadet. Tillsätt salt, socker, degspad, ägg och det mesta av mjölet.
- Knåda degen ca 15 min i maskin och tillsätt mjöl tills degen släpper från kanterna på degbunken. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min.
- Ta upp degen på bakbord och arbeta den lite till för hand. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper. Jäs väl, minst 30 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 250 grader i 8-10 min. Låt bullarna kallna.
- Mal mandeln. Skär av locket och gröp ur inkråmet från bullarna, hetta upp mjölken och häll det över inkråmet. Tillsätt mandel och socker och blanda till en smet. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
- Vispa grädde och spritsa eller klicka ut på de fyllda bullarna. Lägg på locket och sikta över florsocker.
Kommentarer
Skicka en kommentar