Baguette
Bröd av typen baguette är för mig ett lite lyxigare bröd som passar till mycket. Till exempel skurna i skivor med goda ostar till fredagsmyset. Som ett tillbehör till det grillade på sommaren. En matigare macka att ta med sig på tåget. Självklart smakar brödet godast nybakt men det går också utmärkt att frysa det som blir över. Jag brukar rosta de tinade bröden lite i en stekpanna eller stoppa in dem en stund i en varm ugn för att få tillbaka krispigheten från ett nygräddat bröd. Det här receptet tar lite tid att göra, men det betyder inte att det är så speciellt svårt.
Baguette, 4 st
Deg 1
5 g. färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl
Deg 2
15 g. färsk jäst
3 dl kallt vatten
deg 1
2 tsk salt
1 msk socker
4 dl grahamsmjöl
ca 3 dl vetemjöl
- Gör deg 1 genom att lösa jästen i vattnet och rör i mjölet. Låt jäsa övertäckt över natten i kylen eller 4 timmar i rumstemperatur.
- Gör deg 2 genom att smula jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda i maskin på låg hastighet i 15 min. Jäs degen under bakduk i ca 1 1/2 timme.
- Mjöla bakbordet och lägg upp degen där. Dela degen i fyra delar och tryck försiktigt ut varje del till en rektangel med fingrarna. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Vrid baguetterna ett varv och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader i lagom tid så att den hinner bli varm tills bröden jäst färdigt.
- Pensla baguetterna med vatten och strö över lite salt. Ställ in plåten i mitten av ugnen.
- Sänk temperaturen till 200 grader när bröden fått lite färg. Grädda baguetterna totalt 30 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
Kommentarer
Skicka en kommentar