Nattjästa surdegsfrallor


Passar bra att förbereda under lördagen och grädda på söndag morgon till frukost.

Nattjästa surdegsfrallor, 20 st.

Surdeg
25 g. rågsurdegsgrund
100 g. (1 dl) vatten
55 g. (1 dl) rågmjöl

Deg
rågsurdegen
500 g. (5 dl) vatten
250 g. (4 1/4 dl) siktat rågmjöl
500 g. (8 1/4 dl) siktat dinkelmjöl
15 g. (1 msk) salt

  • Blanda rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6 - 10 timmar. Detta passar bra att göra lördag morgon.
  • Spara ca 25 g. surdeg i en burk kylen till nästa bak. Blanda resten av surdegen med övriga ingredienser till en deg. Lägg i en bunke, täck över och låt stå i rumstemperatur 1 timme.
  • Med fuktad hand, dra försiktigt ut degen och vik in mot mitten. Upprepa några gånger tills du gått varvet runt. Täck över och låt stå i rumstemperatur 1 timme.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i ca 20 bitar. Forma varje bit till en slät bulle genom att först vika in kanterna mot mitten. Vänd på bullen och snurra den mellan kupade händer.
  • Lägg bullarna på mjölad bakhandduk. Vik upp lite av duken mellan bullarna så de inte jäser in i varandra. Låt jäsa under handduk, 2 timmar i rumstemperatur, sedan 8 timmar i kylskåpet. Denna jäsning passar att göra mellan lördag och söndag natt. 
  • Sätt ugnen på varmluft 230 grader 30 min före gräddning. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och gör två snitt i dem. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden i 15 - 20 min. Låt svalna på galler. 

Kommentarer

Populära inlägg