Lussebullar
Imorgon är det första advent så därför har jag bakat lussebullar. För mig är de starkt förknippade med advent och jul. För att de ska förbli speciella äter jag dem bara under december månad. Om jag skulle bli sugen någon gång under resten av årets elva månader så låter jag mig själv vänta. På så sätt förblir de sådär speciella som de ska vara när advent närmar sig.
Hembakade lussebullar ska det vara förstås. Men det har inte alltid varit självklart vilket recept jag ska välja. Ska det vara kvarg eller smör i degen? Med eller utan russin? Här presenterar jag mitt favoritrecept. Bullarna blir lika saftiga och fluffiga varje gång och smakar härligt av saffran. De bullar som blir över fryser jag in så snart de har svalnat. De blir lika goda när jag tinar de i mikrovågsugnen. Receptet sträcker sig över två dagar och innehåller några tips och trick. Det är de små detaljerna som gör skillnad.
Lussebullar, ca 35 st
500 g. mjölk
1 g. saffran
ca 900 g. vetemjöl
50 g. jäst
200 g. smör
200 g sirap
13 g. salt
Ca 70 st russin
Några msk pärlsocker
Äggstrykning, till efter gräddning
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 msk kallt vatten
Vispa ihop ingredienserna till äggstrykningen dag två och pensla bullarna direkt efter de kommit ut ur ugnen
Dag 1
- Häll saffranen i mjölken och koka upp. Låt svalna.
- Häll över i en bunke eller burk med tättslutande lock. Ställ i kylen
Dag 2
- Värm mjölken och saffranen till ca 30 grader och blanda i jästen.
- Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin 5 min. Låt jäsa i ca 20 min.
- Tillsätt det mesta av resterande mjölet, rumstempererat smör, salt och sirap. Knåda i maskin ca 15 min. Om degen är för lös, tillsätt lite mer mjöl medan degen knådas.
- Jäs i bunke ca 60 min.
- Riv bullarna runda och låt vila ca 4 min.
- Forma lussebullar och tillsätt russin som fått ligga 20 min i kallt vatten.
- Sätt in en långpanna med varmt vatten i avstängd ugn och ställ in plåtarna med lussebullar. Jäs till dubbel storlek.
- Töm ugnen och sätt den på 250 grader. Grädda snabbt av bullarna 3-5 min.
- Pensla med äggstrykning direkt när de kommer ut ur ugnen och toppa med pärlsocker. Låt svalna på galler.
Kommentarer
Skicka en kommentar