Sallad med kokta rödbetor, ost och honungsrostade valnötter
Här är ett alternativ till den klassiska salladen med isbergssallad, gurka och tomat som jag tycker om att laga och ha till buffé eller bara som tillbehör till köttbullar. Det går givetvis att variera sorten sallad, ost och nötter men i receptet nedan har jag skrivit så som jag gjorde idag.
Jag tycker rödbetor har en jättevacker färg. Men man får vara försiktig så att de inte färgar av sig på något. Jag brukar skala de kokta rödbetorna under vatten för de inte ska färga av sig på mina händer.
Sallad med kokta rödbetor, ost och honungsrostade valnötter, 4 portioner
Sallad600 g. färska rödbetor
150 g. cosmopolitansallad
150 g. prästost
1/2 rödlök
Dressing
3 msk senap
3 msk vitvinsvinäger
1 1/2 dl olivolja
salt och peppar
Valnötter
2 dl valnötter
1 msk strösocker
1/2 msk flytande honung
1 msk färsk hackad rosmarin
1 msk smör
Salt
- Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 30 - 50 min. Slå bort vattnet och häll på kallt vatten och låt svalna något. För fortare avsvalning kan man byta till nytt kallt vatten en gång till. Gnid bort skalet under vatten. Klyfta rödbetorna.
- Rosta valnötterna i en varm, torr stekpanna.Tillsätt socker och låt smälta. Tillsätt honung, rosmarin och smör och rör om. Häll över på ett fat, salta och låt svalna.
- Rör ihop senap och vinäger i en skål. Vispa droppvis ned olivoljan till en krämig dressing. Salta och peppra.
- Strimla cosmopolitansalladen, skär rödlöken i tunna skivor och skär osten i kuber.
- Lägg upp salladen på ett serveringsfat i följande ordning: cosmopolitansallad, rödlök, rödbetor, dressing, ost och valnötter.
Kommentarer
Skicka en kommentar