Sesamfläta
Jag bakar gärna bröd. Mest för att det är gott och det är härligt när det doftar nybakt bröd hemma. Det är också ofta billigare än att köpa bröd i butiken. Det är roligt att baka bröd för det finns så många olika varianter man kan göra. Just nu bakar jag ofta sesamfläta. Det som vi ska äta senare delar jag i skivor och fryser in så fort bröden har svalnat. Varje morgon tar min man, Juan, några skivor och stoppar de direkt i brödrosten. Precis lagom smidigt för honom att göra frukost.
Sesamfläta, 2 bröd
Deg
1/2 dl rapsolja
5 dl mjölk
50 g. jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
4 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl
Pensling och garnering
mjölk
sesamfrön
- Värm mjölken till fingervärme och lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt socker och det mesta av mjölet. Knåda degen 15 min i maskin. Tillsätt mjöl så att degen precis släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under duk ca 30 min.
- Smörj två raka formar ca 1 1/2 liter och strö sesamfrön eller vetekli i formarna.
- Ta upp degen på bakbordet och knåda. Tillsätt mer mjöl om nödvändigt.
- Skär degen i fyra delar, rulla och sno dem två och två till två limpor. Lägg limporna i formarna. Pensla med mjölk och strö på sesamfrön. Pensla lite mjölk ovanpå sesamfröna och tryck till de lite så håller sig fler kvar. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 min.
- Stjälp upp bröden efter några minuter på galler och låt svalna övertäckt på gallret.
Kommentarer
Skicka en kommentar