Hummus
Till detta recept tycker jag om att använda torkade kikärter som jag skalar och kokar innan de blir till hummus. När jag skalar kikärterna blir den färdiga hummusen ännu krämigare. Men att skala kikärter, är inte det väldigt jobbigt? Jag har mina knep för att det ska gå ganska smidigt. Jag lägger en skärbräda i trä på arbetsbänken och en näve kikärter ovanpå. Med en till skärbräda ovanpå så krossar jag kikärtorna med hjälp av tryck och cirkelrörelser. Kikärtorna faller isär på några sekunder i två halvor och skalet hamnar för sig. Då återstår bara att separera skalen från halvorna. Det går att göra för hand. Men skalen flyter och kikärtshalvorna sjunker i vatten. Så jag brukar ha ner allt i en skål med vatten för då blir det mycket lättare att separera. Låter det krångligt? Man kan göra hummus på kikärter med skal också. Det går även bra att använda ett paket förkokta kikärter. Men jag tycker att det är roligt och gör min hummus på det krångliga sättet. Den tiden jag förlorar på att skala kikärterna tar jag igen på koktiden.
Hummus
1 1/2 dl torkade kikärter eller 1 paket, ca 400 g. förkokta kikärter
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk malen spiskummin
1 msk jordnötssmör (eller tahini)
3 msk olivolja
1 msk saft från citron
salt
lite chilipeppar efter smak
kallt vatten
- Blötlägg de torkade kikärterna över natten. Skala dem eventuellt. Koka skalade kikärter i lättsaltat vatten ca 20 min. Koka oskalade kikärter ca 40 min. Låt svalna. Förkokta kikärter behöver inte blötläggas, skalas eller kokas.
- Mixa alla ingredienser till en slät krämig röra. Tillsätt vattnet lite i taget tills hummusen får en krämig konsistens.
- Lägg upp i en skål och strö eventuellt på lite paprikapulver.
Kommentarer
Skicka en kommentar