Enchiladas med salsa cruda
Detta recept tar en stund att laga om man vill göra allt från grunden, men det är värt. Jag gjorde kycklingen ena dagen och enchiladas och salsa cruda nästa dag. Receptet här på pulled chicken är mitt favoritrecept på kyckling. När det är klart faller kycklingeköttet från benet nästan av sig själv. Om man använder en hel kyckling är det ett fantastiskt bra sätt att ta tillvara allt kött på kycklingen om man dessutom använder skrovet. Till detta recept använde jag en hel kyckling minus bröstfiléerna som jag använde till annat. Om man vill passa på kan man göra dubbla satsen pulled chicken och äta med mexikanskt ris och guacamole ena dagen för att sedan göra enchiladas på resten av kycklingen dagen efter.
Enchiladas med salsa cruda, 4 portioner
Pulled chickenEn hel kyckling förutom bröstfiléerna.
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
2 msk chipotle pasta
1 tsk salt
1 msk spiskummin
1 dl vatten
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olja
1 msk socker
3 msk vinäger
1 burk krossade tomater
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk oregano
1 dl hackad koriander
1 dl vatten
1 tsk salt
peppar
Salsa cruda
250 g. coctailtomater
1/2 lime
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 salladslök
chilipeppar
salt
Tortillas
300 g. riven ost
Eventuella tillbehör
Majonnäs eller creme fraiche
Limeklyftor
Pulled chicken:
- Skär kycklingen i mindre bitar. Skiva gullöken och skala vitlöken.
- Lägg kyckling och lök i en ugnssäker gryta med lock. Tillsätt kryddorna och vatten. Rör om till allt är jämnt fördelat.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 2 timmar.
- Avlägsna benen från köttet.
Tomatsås:
- Skala och hacka löken och fräs i oljan i en kastrull tills den är mjuk.
- Tillsätt socker, vinäger, tomater, och låt koka i ca 5 min.
- Tillsätt kryddorna, späd med vatten
Gör tortillas enligt receptet i länken ovan.
Enchiladas:
- Bred ut 1 dl av tomatsåsen i en ugnssäker form.
- Lägg kycklingen och ca 2 dl tomatsås i en bunke och rör om.
- Fördela kycklingblandningen och osten på tortillorna men spar lite ost till gratineringen. Rulla ihop tortillorna och lägg dem i formen med skarven nedåt.
- Bred över resten av såsen och strö över resten av osten.
- Gratinera mitt i ugnen på 175 grader ca 20 min.
Salsa cruda:
- Halvera tomaterna, strimla salladslöken och lägg i en skål.
- Pressa ner vitlöksklyftan och saften från lime.
- Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
Servera enchiladas med salsa cruda. Ha eventuellt majonnäs eller creme fraiche och limeklyftor som tillbehör.
Kommentarer
Skicka en kommentar