Fläsklägg med rotmos
Imorgon kommer jag att bli glad när jag öppnar matlådan för däri kommer det finnas fläsklägg och rotmos. Idag blev det riktigt bra för jag hade gott om tid att låta lägget koka i strax över två timmar. Sedan släppte köttet från benet av sig själv. Det påminde mig om pulled pork. Jag tänker att fläsklägg är den svenska varianten av pulled pork. Fast det är nog inte lika trendigt. Men minst lika gott!
Fläsklägg med rotmos, 4 portioner
Recept både för tillagning i kastrull och i slow cooker.
Ca 1,5 kg. rimmat fläsklägg med ben6 potatisar
1 liten kålrot (ca 400 - 500 g.)
1 morot
3 lagerblad
25 g. smör
Salt
Peppar
Senap
I kastrull
1 morot
3 lagerblad
25 g. smör
Salt
Peppar
Senap
I kastrull
- Skölj fläsklägget i kallt vatten och lägg i en kastrull tillsammans med lagerblad. Fyll på med kokande vatten tills det täcker. Koka upp och skumma av. Låt koka på svag värme under lock i ca två timmar.
- Skala och dela kålroten i mindre bitar. Låt koka med fläsklägget när det återstår ca 1 timme.
- Skala och dela morot i mindre bitar. Låt koka med fläsklägget när det återstår ca 40 min.
- Skala och dela potatis i mindre bitar. Låt koka med fläsklägget när det återstår ca 20 min.
- Lyft ur fläsklägget efter totalt två timmars koktid och avlägsna svål och ben.
- Kontrollera att rotfrukterna är färdigkokta och separera rotfrukterna från kokspadet och lagerbladen. Mosa rotfrukterna till mos. Låt en klick smör smälta ner i moset och späd till önskad konsistens med kokspad. Smaka av med salt och peppar.
- Servera fläsklägg och rotmos med en god senap.
- Kokspadet kan sparas till att koka ärtsoppa på.
I slow cooker
- Skölj fläsklägget i kallt vatten.
- Skala och dela rotfrukterna i bitar.
- Lägg fläsklägg, rotfrukter, lagerblad och 1 tsk salt i slow cooker. Häll på drygt 1 liter vatten, eller tills kött och rotfrukter knappt är täckta.
- Låt koka på låg temperatur i 10 timmar. (Det går bra att tillaga över natten, fortsätta förbereda på morgonen, kyla maten och sedan värma till lunch.)
- Lyft ur fläsklägget. Köttet ramlar av benet av sig själv. Ta även bort svål.
- Lyft ur rotfrukterna och mosa. Låt en klick smör smälta ner i moset och späd till önskad konsistens med kokspad. Smaka av med salt och peppar.
- Servera fläsklägg och rotmos med en god senap.
- Kokspadet kan sparas till att koka ärtsoppa på.
hittade ingen print fukton
SvaraRadera