Lax med blomkålsmos, blomkålsblast och ärter


Det här receptet tror jag är lchf vänligt. Jag äter ju det mesta så det är inte av den anledningen jag har lagat denna rätt. Det är helt enkelt för att jag tycker att det är gott. Blomkålsblasten använder jag också till denna rätt för jag försöker alltid ta tillvara den mat jag köper. Tillsammans med ärtorna får tallriken lite tilltalande grön färg.

Lax med blomkålsmos, blomkålsblast och ärter, 4 portioner

Lax
500 g. laxfilé i portionsbitar
2 msk olivolja
Salt
Peppar

Blomkålsmos
1 blomkålshuvud på ca 1 kg. Spara blasten.
1 dl mjölk
1 dl grädde
50 g. smör
1/2 tsk salt

Tillbehör
Blasten från blomkålen
100 g. frysta ärter


Lax:
  • Smörj en ugnssäker form med olivolja och lägg i laxen. Ringla över olivolja och salta och peppra. 
  • Tillaga i ugnen på 200 grader i 20 min.

Blomkålsmos
  • Koka upp grädde och mjölk i en stor kastrull och ta från värmen. Tillsätt smör.
  • Dela blomkålen i mindre bitar, lägg i kastrullen och salta.
  • Låt blomkålen koka i gräddmjölken på svag värme i ca 10 min. All blomkål kommer inte att vara täckt av vätska så under tiden behöver man röra om några gånger.
  • Mixa med stavmixer till ett mos.

Tillbehör:
  • Strimla blomkålsblasten och koka i saltat vatten ca 5 min. Häll av vattnet.
  • Koka upp vatten. Lägg de frysta ärterna i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå i 5 min. Häll av vattnet.

Servera blomkålsmos med lax blomkålsblast och ärter.





Kommentarer

Populära inlägg