Tortillas



Man behöver inte ha en tortillapress för att det ska vara snabbt och enkelt att göra runda och fina tortillabröd. Idag använde jag mig av en plastpåse, en rund träbricka som syns på bilden och en kavel. Jag klippte upp sidorna på plastpåsen och lade den i ett enda stort stycke på arbetsbänken. Sedan lade jag en degboll på ena halvan av plastpåsen och vek över den andra. Sedan lade jag träbrickan ovanpå och tryckte till. Hur mycket jag än tryckte till så var min tortilla fortfarande för tjock. Så jag tog kavel och kavlade ovanpå träbrickan med ett ganska hårt tryck. Då blev degen precis lagom tunn och gick enkelt att avlägsna från plastpåsen.

Tortillas, 16 st


5 dl vetemjöl (kan bytas ut mot hälften majsmjöl)
2-3 msk rapsolja
1/2 tsk salt
3 dl vatten


  • Häll upp mjöl och salt i en skål. Koka upp vattnet. Häll i vattnet och oljan i skålen och forma en deg.
  • Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. 
  • Forma tortillabröden i tortillapress eller som beskrivet ovan.
  • Grädda i en torr stekpanna på medelhög värme ca 30-60 sek på varje sida. Vänd varje bröd två gånger så att den första sidan steks två gånger. Jag vet att mina tortillas blir bra om de blåser upp sig som en ballong efter sista vändningen.
  • Lägg de färdiggräddade bröden under en duk för att undvika att de blir hårda.
  • Servera till tacos, gör quesadillas eller gör som min treåriga systerdotter och ät som det är. Eller förvandla tortillabröden till nachos. Använd då med fördel hälften majsmjöl i degen.



Nachos

  • Pensla bröden med rapsolja på båda sidor.
  • Dela varje bröd i sex lika stora delar och sprid ut bitarna på en plåt och salta lätt.
  • Grädda i ugnen 150 - 175 grader i ca 15 min. 



Kommentarer

Populära inlägg