Biryani med kyckling



Den här rätten är inspirerad av ett recept från min receptbok med 1000 indiska recept. Det doftar ljuvligt om denna biryani. Dofter som påminner lite om jul. Resultatet är en kryddig men ändå mild kycklingrätt med ris på toppen. Det går att reglera hettan genom att tillsätta mer chili, till exempel i form av picklad chili på sidan av. Hettan mildras med yoghurt.

Biryani med kyckling, 4 portioner

1 kg kyckling (hel kyckling eller kycklingklubbor)
1/2 dl rapsolja
2 gula lökar
1 tsk salt
3 vitlöksklyftor
50 g. ingefära
1 grön chilifrukt
5 dl yoghurt
1 citron
50 g. cashewnötter
30 g. russin
2 tsk garam masala
1 dl hackad koriander
1 dl hackad mynta
3 dl basmatiris
1 tsk saffran
2 tsk mjölk

  • Hetta upp mjölken och lägg i saffran. Låt stå till senare.
  • Skiva löken och stek i olja på medelhög värme i en gryta tills den är karameliserad. 
  • Krossa vitlök och ingefära. Skär upp chilifrukten på mitten. Lägg allt i grytan tillsammans med salt. Låt steka några minuter.
  • Häll i yoghurten i grytan och rör om. Värm upp.
  • Dela kycklingen i stora bitar och lägg i grytan. Låt koka i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna. Häll nötter, russin, saften från en citron och garam masala i grytan. Låt koka några minuter. Lägg i hackad koriander och mynta och ta grytan från värmen. 
  • Koka riset i några minuter tills det är al dente. Ta eventuellt bort överflödigt vatten. Lägg riset i grytan ovanpå kycklingen och sprid ut saffransmjölken på riset.
  • Lägg lock på grytan och ställ in den i ugnen i ca 10 min eller tills kycklingen är klar.
  • Servera eventuellt med picklad chili och yoghurt eller raita.

Kommentarer

Populära inlägg