Chicken tikka masala med ris och vitlöksnaan
I julklapp av min bror fick jag en kokbok med 1000 indiska recept och en samling med kryddor typiska för det indiska köket. Jag gillar mat i allmänhet och jag tycker mycket om den ofta kryddiga och mustiga indiska maten. Det kanske inte är så konstigt eftersom jag och mina syskon växte upp med curry och roti som har sitt ursprung i Indien. Detta recept på chicken tikka masala var en fullträff. Jag har försökt att återskapa originalreceptet så när som på några ändringar. Jag har till exempel inte en tandoor ugn att grädda naan i så jag gjorde dem i min vanliga ugn.
Chicken tikka masala med ris och vitlöksnaan, 4 portioner
1,2 kg kycklingben
1 gullök
2 vitlöksklyftor
4 msk olja
2 msk garam masala
1 tsk cayenne peppar (eller efter smak)
1 tsk chilipulver (eller efter smak)
200 g. passerade tomater
1 tsk socker
2 1/2 dl grädde
1 msk hackade mandlar
Marinad
2 dl turkisk yoghurt
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
4 tsk tikka masala färdig kryddblandning
salt
Vitlöksnaan
8 g. färsk jäst
1 ägg
1 tsk socker
4 msk mjölk
Vatten
500 g. vetemjöl
salt
1/2 dl olja, plus extra till oljning
4 vitlöksklyftor
Tillbehör
Ris
Lime
Koriander
Dag 1
- Riv vitlöken och ingefäran till marinaden.
- Blanda ihop yoghurt, tomatpuré, vitlök, ingefära och alla kryddor till marinaden.
- Skär några snitt i kycklingen och lägg i marinaden. Låt marinera över natten i kylen.
Dag 2
- Vitlöksnaan: Lös upp jästen i 2 msk vatten.
- Vispa ihop ägg, socker och mjölk i en skål.
- Mät upp mjöl i en bunke. Gör en fördjupning och häll i jäst och äggblandningen och blanda ihop. Tillsätt vatten tills det blir en mjuk deg. Knåda degen på mjölat bakbord i 5 min. Låt vila övertäckt av en fuktig duk i 10 min.
- Tillsätt oljan och knåda in den i degen. Låt jäsa i rumstemperatur i två timmar.
- Dela degen i 8 delar. Rulla bollar och lägg på mjölat bakbord. Platta till bollarna något. Hacka vitlöken och sprid ut på bollarna. Låt vila i 5 min.
- Olja handflatorna och platta till varje boll mellan händerna till en rundel. Dra ut dem till en oval form.
- Grädda bröden i ugnen på 200 grader i 10 min.
- Chicken tikka masala: Lägg den marinerade kycklingen på ett galler med plåt under och tillaga i ugnen på 225 grader i ca 30 min.
- Hacka gullök, vitlök och ingefära. Stek i olja i en gryta tills det mjuknar.
- Tillsätt kryddorna och låt steka någon minut.
- Tillsätt passerade tomater och socker. låt sjuda under lock i 20 min. Tillsätt eventuellt lite vatten.
- Tillsätt grädde och hackade mandlar. Sjud i 10 min.
- Lägg i kycklingen och sjud i 10 min till.
- Koka ris till 4 portioner enligt anvisningen på förpackningen
- Servera kyckling med ris, naan och lime. Toppa med koriander.
Kommentarer
Skicka en kommentar