Karibisk roti med curry
Det här är en av mina favoriträtter. När jag var liten hjälpte jag mamma att laga roti. Min uppgift kunde vara att mala kokta halva gula ärter mellan två bakplåtspapper med hjälp av en kavel. Eller att grädda bröden och pensla dem med olja på båda sidor. Det tog ganska lång tid att förbereda till hela familjen. Men alla älskade det och gör det fortfarande.
Karibisk roti med curry, 4 portioner
RotiFyllning:
3 dl halva gula ärter
1 msk spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
Deg:
8 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
10 g. jäst
3 1/2 dl vatten
3 msk rapsolja
Curry
600 g. fläskkött
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 msk fryst hackad koriander
2 potatis
1 gullök
1 tomat
2 msk madras curry
1 tsk salt
2 dl vatten
Roti
- Koka halva gula ärter i ca 20 minuter i rikligt med vatten. Låt svalna. Mal ärter tillsammans med kryddorna till fyllningen. Ställ åt sidan.
- Lös jästen i lite av vattnet och blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Justera med vätska och mjöl om det behövs. Knåda degen och låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
- Dela degen i 8 lika stora delar och rulla dem till bollar. Platta till en boll till en rundel något större än en hand. Mjöla lätt och lägg degen i den ena handen. Lägg på ca två skedar fyllning. Ta tag i degen som om det vore en påse tryck till fyllningen med tumme och stäng brödet. Rulla till en boll och lägg på mjölat bakbord. Fyll resten av bollarna på samma sätt.
- Kavla ut en av bollarna på mjölat bakbord till ca 26 cm i diameter. Lägg på en förvärmd panna utan kanter (eller en vanlig stor stekpanna). Vänd efter ca 30 sek. och pensla med olja. Vänd igen och pensla andra sidan. Vänd en gång till. Den totala gräddningstiden är bara några minuter. Brödet ska helst svälla upp mot slutet. Lägg under bakduk så att bröden inte blir hårda. Grädda alla bröden på samma sätt.
- Jag brukar titta på denna video för att hämta inspiration.
Curry
- Dela köttet i mindre bitar. Tillsätt pressad vitlök, timjan och koriander. Låt marinera minst 30 min.
- Skala och dela potatis i mindre bitar. Hacka gullök och tomat.
- Hetta upp en gryta. Blanda curry i lite vatten så att det blir som en pasta. Steg currypastan i grytan i någon minut. Tillsätt köttet och rör om så det täcks av currypastan. Tillsätt gullök och låt steka en liten stund. Tillsätt potatis och häll på vatten tills köttet precis är täckt. Salta och låt sjuda i ca 20 min. Tillsätt tomat och sjud i 10 min till.
- Servera roti med curry. Denna rätt äts med händerna. Bryt en bit roti och doppa i currygrytan.
Kommentarer
Skicka en kommentar