Laxburgare med mango- och avokadosalsa, chilimajonnäs och pommes frites



Hamburgare och pommes frites. Det går att variera i det oändliga. Detta recept är en laxburgare med goda tillbehör. Jag använde laxfilé som såldes som ojämna bitar eftersom den ändå ska mixas till en färs. Det finns många tips och tricks för att få sina pommes frites perfekt. Här ger jag inga tips. Jag bara skär potatis i tunna stavar och steker dem på medelhög värme tills de får fin färg.

Laxburgare med mango- och avokadosalsa, chilimajonnäs och pommes frites, 4 portioner


Pommes frites
8 st potatisar
Rapsolja
Salt

Mango- och avokadosalsa
1/2 mango
1 avokado
1 lime
3 st salladslök

Laxburgare
600 g. laxfilé
1 tsk salt
1 msk rapsolja

Chilimajonnäs
1 ägg
Drygt 1 dl rapsolja
Några droppar vinäger
Salt
Chilipulver efter smak

  • Pommes frites: Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Stek potatisen i rikligt med olja på medelhög värme tills de får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper och salta.
  • Mango- och avokadosalsa: Skär mango och avokado i tärningar. Hacka salladslöken. Blanda allt i en skål och pressa över saften från en lime.
  • Laxburgare: Mixa laxen stötvis tills det liknar en färs. Salta och forma laxfärsen till 4 st hamburgare. Stek dem i lite olja i en stekpanna.
  • Chilimajonnäs: Mät upp 1 dl olja i en behållare som rymmer en stavmixer och knäck i ett ägg. Droppa i några droppar vinäger och salta. Mixa till majonnäs. Tillsätt mer olja droppvis och mixa samtidigt till önskad konsistens. Blanda i chili efter smak.
  • Hamburgare: Skär upp hamburgerbröden och rosta dem i en stekpanna. Lägg majonnäs, salsa och burgare i brödet. Servera med pommes frites.

Kommentarer

Populära inlägg