Surdegsgrund
Jag hade en surdegsgrund i kylen förr som jag bakade bröd från. Jag matade den och bakade av den en gång i veckan. Sen åkte jag iväg på semester en längre tid utan att ta hand om den. Nu har jag gjort en ny.
Surdegsgrund
Dag 1, morgon
100 g. (1 dl) ljummet vatten
30 g. (1/2 dl) finmalet rågmjöl
- Rör ihop vatten och mjöl i en burk som rymmer minst 1/2 liter. Lägg på locket men skruva inte åt det. Låt blandningen stå i rumstemperatur i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 4, morgon
100 g. (1 dl) ljummet vatten
90 g. (1 1/2 dl) finmalet rågmjöl
- Om jäsprocessen inte kommit igångh , låt stå ytterligare 12 timmar. Häll ut allt utom ca 50 g. (1/2 dl). Fyll på med vatten och mjöl och rör om.
Dag 5, morgon
- Surdegen är klar att användas
Kommentarer
Skicka en kommentar