Makrillfilé med paprikasås, råstekt potatis och grönsaker


Förra veckan var sportlovsvecka. Hos oss innebar det att eftersom maken var ledig men jag jobbade som vanligt så stod han för matlagningen. Denna vecka inleder jag med makrill. Det är en fisk som inte fått vara med så ofta på vår matsedel. Men oj så gott det är med makrill. Jag hade glömt hur mycket jag tycker om det. Nu blir det nog makrill lite oftare här hemma. Paprikasåsen passade riktigt bra till. Sedan kan man ju variera tillbehören. Det här receptet är med råstekt potatis, broccoli och morot.

Makrillfilé med paprikasås, råstekt potatis och grönsaker, 4 portioner

4 st makrillfiléer
4 stora potatisar
1 morot
250 g. broccoli
smör
rapsolja
salt

Paprikasås
1 stor paprika
1/2 gullök
1 vitlöksklyfta
1 tsk vinäger
1 tsk socker
rapsolja
salt 
peppar
timjan

  • Skala potatisarna och skär dem i stavar. Stek på medelhög värme i olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper och salta. 
  • Hacka löken och stek i olja i en stekpanna tills den är mjuk. Tillsätt vinäger och socker. Kärna ur och dela paprikan i bitar. Koka ca 5 min i salt vatten. Häll av det kokande vattnet och lägg paprikan i iskallt vatten. Låt rinna av och mixa till en sås med lökblandningen. Smaka av med salt och peppar och en nypa timjan.
  • Koka broccolibuketter livligt i salt vatten i ca 5 min.
  • Skala och dela moroten i bitar. Koka i salt vatten i ca 5 min. Värm smör i en stekpanna och stek morötterna hastigt i smöret.
  • Torka av makrillfiléerna om de har varit frysta. Stek några minuter i olja i het stekpanna. Salta
  • Servera makrillen med potatis, paprikasås och grönsaker.

Kommentarer

Populära inlägg