Piroger med spenat och fetaost
Piroger är lätt att ta med sig på resan eller bara göra till kvällen. När jag väl gör piroger ser jag till att göra så det blir över. Det är smidigt att ha i frysen, bara att ta fram och tina nästa gång. Dessa piroger är med spenat och fetaost. Fyllningen kan förstås varieras.
Piroger med spenat och fetaost, 16 st
Deg75 g. smör
2 1/2 dl vatten
25 g. färsk jäst
1 1/2 msk socker
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
Fyllning
1 gullök
450 g. spenat
150 g. fetaost
1 msk olja
salt
peppar
Till pensling
1 ägg
- Gör degen: Smält smöret. Häll på vattnet och värm till 37 grader. Blanda jäst, socker och salt i en bunke. Rör i degspadet så att jästen löses upp. Blanda i mjölet och knåda till en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
- Gör fyllningen: Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i olja. Tillsätt spenaten och låt vätskan koka bort. Smula ner fetaosten i spenaten och smaka av med salt och peppar.
- Förbered piroger och grädda: Sätt ugnen på 200 grader. Dela upp degen i 16 delar och forma till runda bollar. Låt jäsa i 15 min. Kavla ut bollarna till rundlar. Lägg ca en matsked spenatfyllning på ena halvan av rundeln. Vik över den andra halvan till en halvmåne, tryck till ändarna och nagga pirogen med en gaffel. Lägg pirogerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 10 - 12 min i mitten av ugnen.
Kommentarer
Skicka en kommentar