Knådfritt surdegsbröd. fullkorn


Det här receptet är en variant på knådfritt surdegsbröd i gryta men är ett fullkornsbröd.

Knådfritt surdegsbröd, fullkorn

Surdeg
25 g. (2 msk) rågsurdegsgrund
100 g. (1 dl) vatten
55 g. (1 dl) rågmjöl

Deg
rågsurdegen
550 g. (5 1/2 dl) vatten
250 g. (4 dl) vetemjöl
250 g. (4 dl) grahamsmjöl
250 g. (4 1/2 dl) rågmjöl
15 g. (1 msk) salt


  • Blanda rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6 - 10 timmar.
  • Spara ca 25 g. surdeg i en burk kylen till nästa bak. Blanda resten av surdegen med övriga ingredienser till en deg. Lägg i en bunke, täck över och låt stå i rumstemperatur 6 - 8 timmar.
  • Stjälp upp degen på en mjölad kökshandduk. Dela degen i två delar och forma varje del till en boll genom att vika kanterna in mot mitten så att degens undersida får en slät yta. Lägg bitarna med skarven uppåt på en rikligt mjölad kökshandduk i ett durkslag eller i en mjölad jäskorg. Täck med handduk och låt jäsa i 2 - 3 timmar i rumstemperatur.
  • Sätt ugnen på 250 grader 30 min före gräddning. Vänd ner brödet på en bakplåtspappersklädd plåt med skarvarna nedåt och sätt in plåten i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 230 grader och grädda bröden i 35 - 40 min. Låt svalna på galler. 

Kommentarer

Populära inlägg