Kanelbullar med surdeg


Kanelbullar med surdeg, ca 40 st


Deg
500 g. mjölk
1000 g. vetemjöl
200 g. socker
200 g. smör (rumstempererat)
30 g. jäst
20 g. malen kardemumma
10 g. salt
50 g. surdegsgrund

Fyllning
250 g. smör
250 g. socker
20 g. kanel

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör fyllningen:

  • Blanda smör, socker och kanel. Låt gärna fyllningen stå i kylen över natten.


Gör fördegen:

  • Värm mjölken till ca 30 grader. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken. Häll ner ca hälften av mjölet och surdegsgrunden och knåda i maskin ca 5 minuter. Låt jäsa i ca 20 minuter. 


Gör degen:

  • Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker, salt och kardemumma. Knåda i maskin ca 12–15 minuter.
  • Platta ut degen något på en plåt och låt vila i frysen i ca 25 min. 


Forma bullarna:
Kavla ut degen några millimeter tjock till en rektangel och bred på fyllningen.


Vik långsidorna på degen ”på tre” in mot mitten.

Kavla ut degen något.

Skär degen i remsor. Tvinna remsorna.

Forma de tvinnade remsorna till snäckor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.


Jäs bullarna:

  • Sätt in en långpanna med varmt vatten i avstängd ugn och ställ in plåten med bullarna. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.


Garnera bullarna:

  • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.


Grädda bullarna:

  • Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna när ugnen kommit upp i temperatur, ca 7–10 minuter.




Kommentarer

Populära inlägg