Knådfritt surdegsbröd i gryta
Knådfritt surdegsbröd i gryta
Surdeg
25 g. (2 msk) rågsurdegsgrund
100 g. (1 dl) vatten
55 g. (1 dl) rågmjöl
Deg
rågsurdegen
500 g. (5 dl) vatten
500 g. (8 1/2 dl) vetemjöl
250 g. (4 1/2 dl) rågsikt
15 g. (1 msk) salt
- Blanda rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6 - 10 timmar.
- Spara ca 25 g. surdeg i en burk kylen till nästa bak. Blanda resten av surdegen med övriga ingredienser till en deg. Lägg i en bunke, täck över och låt stå i rumstemperatur 6 - 8 timmar.
- Stjälp upp degen på en mjölad kökshandduk. Vik in kanterna mot mitten så att degens undersida får en slät yta. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik över köksdukens kanter. Låt jäsa 1 1/2 - 2 1/2 timmar i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 250 grader 30 min före gräddning. Vänd ner brödet i en gjutjärnsgryta, sätt på locket och sätt in grytan i ugnen på ett galler. Låt grädda i 25 min.
- Ta av locket på grytan och sänkt temperaturen till 225 grader. Låt grädda ytterligare 25 min.
- Vänd ut brödet och låt det svalna på galler.
Så gott bröd, och snyggt! Ett stort tack för ett recept, som jag garanterat kommer att använda fler gånger!
SvaraRaderaMaritta
Vad roligt att du tyckte om receptet, Maritta!
Radera