Huevos a la flamenca
Gratinerade ägg på spanskt vis. Jag använder alltid chorizo och serrano skinka producerad i Spanien till denna rätt. Jag har hittat många andra korvar producerade i Sverige i kyldiskarna som kallas chorizo som inte smakar som den spanska varianten. Den ska vara röd i färgen av paprikapulver som den kryddats med och är oftast inte stark utan mild och god.
Huevos a la flamenca, 4 portioner
5 potatisar
1 gullök
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
4 tomater
150 g. gröna bönor
250 g. sparris
100 g. gröna ärter
4 ägg
4 skivor spansk serrano skinka
100 g. spansk chorizo
(oliv)olja till stekning
salt
- Dela potatisarna i små kuber och sautera i olja några minuter tills de är mjuka. Lägg potatisen åt sidan till senare.
- Hacka gullök och stek i någon minut.
- Dela paprikan i strimlor och lägg i pannan med gullök. Stek några minuter till.
- Tillsätt gröna bönor och sparris (spara knopparna till garnering) i bitar och stek några minuter till.
- Tillsätt potatis, hackad tomat, tomatpuré, salt efter smak och eventuellt lite vatten och låt sjuda i ca 10 min.
- Tillsätt gröna ärter och värm upp.
- Häll över allt i en ugnsfast form och gör fyra fördjupningar till äggen. Knäck ett ägg i varje fördjupning. Garnera med sparrisknoppar, spansk serrano skinka och spansk chorizo.
- Gratinera i ugnen, 200 grader i 8 - 10 min tills äggen är klara och äggulorna får önskad konsistens.
- Salta äggen och servera rätten varm.
Kommentarer
Skicka en kommentar