Surdegsbröd med valnötter

Surdegsbröd med valnötter

Surdeg
25 g. (2 msk) rågsurdegsgrund
300 g. (3 dl) vatten
165 g. (3 dl rågmjöl)

Deg
rågsurdegen
500 g. (5 dl) vatten
350 g. (6 dl rågsikt)
450 g. (7 1/2) dl siktat dinkelmjöl
15 g. (drygt 2 tsk) salt
300 g. (6 1/2 dl) valnötter

  • Blanda rågsurdegsgrund, vatten och rågmjöl i en rymlig bunke. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6 - 10 timmar.
  • Spara ca 25 g. surdeg i en burk kylen till nästa bak. Blanda resten av surdegen med övriga ingredienser till en deg. Lägg i en bunke, täck över och låt stå i rumstemperatur 3 - 5 timmar.
  • Stjälp upp degen på mjöla bakbord och dela den i två bitar. Vik in kanterna mot mitten och lägg degbitarna i mjölade jäskorgar eller i durkslag med mjölad handduk. Låt jäsa under handduk i ca 2 timmar i rumstemperatur.
  • Sätt ugnen på 250 grader 30 min före gräddning. 
  • Vänd upp bröden på bakplåtspappersklädd plåt. Gör några snitt med kniv och sätt in mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 230 grader och grädda i ca 40 minuter. 
  • Låt svalna på galler.

Kommentarer

Populära inlägg