Tempura
Tempura, 4 portioner
Till fritering
1 broccoli
1 liten blomkål
1 spetspaprika
2 st salladslökar
rapsolja till fritering
Tempurasmet
1 stort ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl iskallt vatten
iskuber
Dippsås
2 msk sojasås
2 msk risvinäger
1/2 tsk socker
chili flakes
- Rensa och dela det som ska friteras i lagom stora bitar. Använd grönsakerna i ingredienslistan, räkor och andra skaldjur eller andra grönsaker och svamp.
- Tempurasmet: Lägg iskuber i iskallt vatten och låt vattnet bli så kallt som möjligt. Sikta mjölet i en skål. Rör ägget i en skål tills vitan och gulan precis blandas. Mät upp och tillsätt vatten, utan iskuber. Tillsätt mjöl och rör försiktigt tills mjölet precis är utrört i äggblandningen. Överarbeta inte smeten. Använd tempurasmeten inom en stund. Den ska vara kall.
- Dippsås: Rör ihop ingredienserna till dippsåsen. Hacka eventuellt ned lite av salladslöken i såsen.
- Hetta upp tillräckligt med olja till fritering i en kastrull till ca 180 grader. Doppa bitar av grönsaker i smeten. Lägg i bitarna i kastrullen i omgångar. Fritera någon minut i oljan. Vänd och fritera någon minut på andra sidan. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med dippsås.
Kommentarer
Skicka en kommentar