Tempura


Tempura, 4 portioner

Till fritering
1 broccoli
1 liten blomkål
1 spetspaprika
2 st salladslökar
rapsolja till fritering

Tempurasmet
1 stort ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl iskallt vatten
iskuber

Dippsås
2 msk sojasås
2 msk risvinäger
1/2 tsk socker
chili flakes

  • Rensa och dela det som ska friteras i lagom stora bitar. Använd grönsakerna i ingredienslistan, räkor och andra skaldjur eller andra grönsaker och svamp.
  • Tempurasmet: Lägg iskuber i iskallt vatten och låt vattnet bli så kallt som möjligt. Sikta mjölet i en skål. Rör ägget i en skål tills vitan och gulan precis blandas. Mät upp och tillsätt vatten, utan iskuber. Tillsätt mjöl och rör försiktigt tills mjölet precis är utrört i äggblandningen. Överarbeta inte smeten. Använd tempurasmeten inom en stund. Den ska vara kall. 
  • Dippsås: Rör ihop ingredienserna till dippsåsen. Hacka eventuellt ned lite av salladslöken i såsen.
  • Hetta upp tillräckligt med olja till fritering i en kastrull till ca 180 grader. Doppa bitar av grönsaker i smeten. Lägg i bitarna i kastrullen i omgångar. Fritera någon minut i oljan. Vänd och fritera någon minut på andra sidan. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med dippsås.




Kommentarer

Populära inlägg