Bröd med fikon, russin och nötter


Bröd med fikon, russin och nötter, 1 limpa

4 torkade fikon
1 dl russin
100 g. (2 dl) blandade nötter, t.ex. valnötter och hasselnötter
3 g. (3 krm) torrjäst
350 g. (3 1/2 dl) kallt vatten
375 g. (6 1/4 dl) siktat dinkelmjöl
75 g. (1 1/4 dl) rågmjöl
20 g. (1 1/2 msk) mörkt muscovadosocker
1 tsk kanel
7 g. (1 tsk) salt


  • Hacka fikonen grovt och lägg i en skål. Häll på hett vatten och låt stå ca 10 min. Häll sedan av vattnet.
  • Rosta nötterna i torr stekpanna.
  • Rör ihop alla ingredienserna utom nötterna till en deg. Rör i nötterna sist och låt jäsa övertäckt i bunke ca 8 timmar i rumstemperatur.
  • Smöra en brödform och klicka i degen. Jämna till med fuktad hand. Strö på lite rågmjöl, täck med duk och låt jäsa i ca 1 timme.
  • Grädda i  230 grader på varmluft i 30 min. Ta ut brödet ur formen, lägg på galler och grädda i ytterligare 15 min i 200 grader.


Kommentarer

Populära inlägg