Lasagne


Lasagne, 4-6 portioner


Köttfärssås
300 g. blandfärs
2 st morötter
1/2 rotselleri
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 msk vetemjöl
4 dl buljong
salt
svartpeppar
rapsolja

Bechamelsås
25 g. smör
3/4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 tsk salt

Gratinering
3 dl riven ost.

Lasagneplattor
  • Gör pasta enligt receptet i länken. Dela pastadegen i tre delar och kavla ut tre lasagneplattor lika stora som den ugnssäkra form som ska rymma lasagnen.
Köttfärssås
  • Skala och riv morötter och rotselleri. Finhacka purjolöken. 
  • Bryn färsen i en stekpanna med lite olja. 
  • Lägg i grönsakerna och låt fräsa i några minuter. 
  • Pressa ned vitlöksklyftorna och tillsätt tomatpuré. Pudra över mjölet och späd med buljong. Låt såsen koka sakta på svag värme i 20-40 min. 
  • Smaka av med salt och peppar.
Bechamelsås
  • Smält smöret i en stor kastrull och och rör ut mjölet i smöret. 
  • Tillsätt salt och mjölk under omrörning och låt såsen koka upp på.
  • Sjud såsen på svag värme i 5-10 min.
Montera
  • Smörj lasagneformen och häll på 1/4 av såsen. 
  • Lägg på en lasagneplatta, 1/2 köttfärssåsen och 1/4 av bechamelsåsen
  • Repetera steget ovan. 
  • Avsluta med att lägga på en lasagneplatta och resten av såsen.
  • Strö över ost och grädda i ugnen på 225 grader i 20-30 min.  

Kommentarer

Populära inlägg