Lasagne
Lasagne, 4-6 portioner
Köttfärssås
300 g. blandfärs
2 st morötter
1/2 rotselleri
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 msk vetemjöl
4 dl buljong
salt
svartpeppar
rapsolja
Bechamelsås
25 g. smör
3/4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 tsk salt
Gratinering
3 dl riven ost.
Lasagneplattor
- Gör pasta enligt receptet i länken. Dela pastadegen i tre delar och kavla ut tre lasagneplattor lika stora som den ugnssäkra form som ska rymma lasagnen.
Köttfärssås
- Skala och riv morötter och rotselleri. Finhacka purjolöken.
- Bryn färsen i en stekpanna med lite olja.
- Lägg i grönsakerna och låt fräsa i några minuter.
- Pressa ned vitlöksklyftorna och tillsätt tomatpuré. Pudra över mjölet och späd med buljong. Låt såsen koka sakta på svag värme i 20-40 min.
- Smaka av med salt och peppar.
Bechamelsås
- Smält smöret i en stor kastrull och och rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt salt och mjölk under omrörning och låt såsen koka upp på.
- Sjud såsen på svag värme i 5-10 min.
Montera
- Smörj lasagneformen och häll på 1/4 av såsen.
- Lägg på en lasagneplatta, 1/2 köttfärssåsen och 1/4 av bechamelsåsen
- Repetera steget ovan.
- Avsluta med att lägga på en lasagneplatta och resten av såsen.
- Strö över ost och grädda i ugnen på 225 grader i 20-30 min.
Kommentarer
Skicka en kommentar