Socarrat, spanskt ris med skaldjur och fisk


Socarrat, spanskt ris med skaldjur och fisk, 4 portioner

Ris
3 dl rundkornigt ris, till exempel grötris
2 vitlöksklyftor
200 g. vit fisk, till exempel torsk
150 g. bläckfiskringar
250 g. (tiger)räkor
2 msk passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 l. buljong gärna på skaldjur eller fisk
1 nypa saffran
1/2 tsk paprikapulver
Salt
Olivolja

Aioli
1 ägg
1 - 1/2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk vinäger
Salt

  • Tina fisk och skaldjur om fryst och dela i mindre bitar. 
  • Stek vitlöksklyftorna i olivolja i någon minut i en stekpanna. Tillsätt fisk och bläckfisk och stek i några minuter.
  • Tillsätt paprikapulver, saffran, passerade tomater och tomatpuré och stek i några minuter.
  • Tillsätt ris, buljong och salt. Låt koka på medelvärme i ca 15 min tills riset är nästan klart utan att röra i riset. Häll eventuellt på lite kokande vatten om mer vätska behövs för att riset ska tillagas. 
  • Lägg räkorna på riset, ringla över lite olivolja, täck över och tillaga i ca 3 min till. I botten på riset ska en skorpa ha bildats.
  • Ta bort stekpannan från plattan och låt vila i 5 minuter innan servering. 
  • Aioli: Mät upp 1 dl olja i en behållare som rymmer en stavmixer och knäck i ett ägg. Droppa i några droppar vinäger, salta och lägg i en vitlöksklyfta. Mixa till majonnäs. Tillsätt mer olja droppvis och mixa samtidigt till önskad konsistens. Servera aioli med riset. Andra tillbehör som också passar bra är sallad eller bondbönor.

Kommentarer

Populära inlägg