Socarrat, spanskt ris med skaldjur och fisk
Socarrat, spanskt ris med skaldjur och fisk, 4 portioner
Ris3 dl rundkornigt ris, till exempel grötris
2 vitlöksklyftor
200 g. vit fisk, till exempel torsk
150 g. bläckfiskringar
250 g. (tiger)räkor
2 msk passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 l. buljong gärna på skaldjur eller fisk
1 nypa saffran
1/2 tsk paprikapulver
Salt
Olivolja
Aioli
1 ägg
1 - 1/2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk vinäger
Salt
- Tina fisk och skaldjur om fryst och dela i mindre bitar.
- Stek vitlöksklyftorna i olivolja i någon minut i en stekpanna. Tillsätt fisk och bläckfisk och stek i några minuter.
- Tillsätt paprikapulver, saffran, passerade tomater och tomatpuré och stek i några minuter.
- Tillsätt ris, buljong och salt. Låt koka på medelvärme i ca 15 min tills riset är nästan klart utan att röra i riset. Häll eventuellt på lite kokande vatten om mer vätska behövs för att riset ska tillagas.
- Lägg räkorna på riset, ringla över lite olivolja, täck över och tillaga i ca 3 min till. I botten på riset ska en skorpa ha bildats.
- Ta bort stekpannan från plattan och låt vila i 5 minuter innan servering.
- Aioli: Mät upp 1 dl olja i en behållare som rymmer en stavmixer och knäck i ett ägg. Droppa i några droppar vinäger, salta och lägg i en vitlöksklyfta. Mixa till majonnäs. Tillsätt mer olja droppvis och mixa samtidigt till önskad konsistens. Servera aioli med riset. Andra tillbehör som också passar bra är sallad eller bondbönor.
Kommentarer
Skicka en kommentar