Phulourie med tamarind dip



Phulourie med tamarind dip, 2 portioner

Tamarind dip
2 dl skalad tamarind
3  1/2 dl vatten
1/2 dl socker
1  1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk hackad koriander

Phulourie
1 dl halva gula ärter
1  1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 kruka hackad koriander 
10 g. jäst
1 tsk bakpulver
1  1/2 dl vatten
1 - 3 dl rapsolja till fritering


Tamarind dip;
  • Koka tamarind i vatten i ca 20 min. 
  • Rör med visp så att kärnor och fruktkött separeras. Ta eventuellt bort alla kärnor. (Kärnorna ska inte ätas!)
  • Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och socker. Koka lite längre för tjockare konsistens eller tillsätt mer vatten för rinnigare sås.

Phulourie:
  • Lägg halva gula ärter i blöt över natten. Skölj, torka och mal till ett mjöl.
  • Blanda alla torra ingredienser och kryddor i en stor skål. Lös jästen i vattnet. Blanda de torra ingredienserna, kryddor och jästvattnet till en tjock smet. Låt vila övertäckt i 30 - 60 min.
  • Värm oljan i en stekpanna. Klicka ut 3 - 4 skedar av smeten i stekpannan och fritera 1 - 2 min på varje sida. Fritera restan av smeten på samma sätt. Lått rinna av på papper.
  • Servera med tamarind dip.

Kommentarer

Populära inlägg