Phulourie med tamarind dip
Phulourie med tamarind dip, 2 portioner
Tamarind dip
2 dl skalad tamarind
3 1/2 dl vatten
1/2 dl socker
1 1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk hackad koriander
Phulourie
1 dl halva gula ärter
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 kruka hackad koriander
10 g. jäst
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vatten
1 - 3 dl rapsolja till fritering
Tamarind dip;
- Koka tamarind i vatten i ca 20 min.
- Rör med visp så att kärnor och fruktkött separeras. Ta eventuellt bort alla kärnor. (Kärnorna ska inte ätas!)
- Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med salt och socker. Koka lite längre för tjockare konsistens eller tillsätt mer vatten för rinnigare sås.
Phulourie:
- Lägg halva gula ärter i blöt över natten. Skölj, torka och mal till ett mjöl.
- Blanda alla torra ingredienser och kryddor i en stor skål. Lös jästen i vattnet. Blanda de torra ingredienserna, kryddor och jästvattnet till en tjock smet. Låt vila övertäckt i 30 - 60 min.
- Värm oljan i en stekpanna. Klicka ut 3 - 4 skedar av smeten i stekpannan och fritera 1 - 2 min på varje sida. Fritera restan av smeten på samma sätt. Lått rinna av på papper.
- Servera med tamarind dip.
Kommentarer
Skicka en kommentar