Spansk trettondagskrans - Roscón de Reyes

Spansk trettondagskrans - Roscón de Reyes, 4-6 portioner

Traditionellt dekoreras denna krans även med kanderad frukt i olika färger likt juvelerna i kronan som bars av en av de tre vise männen som kom till Jesusbarnet med gåvor på trettondagen. Det är även vanligt att fylla kransen med till exempel vaniljkräm eller chokladkräm samt små figurer till barnen och alla möjliga andra små skatter till den som finner dem. Men den som får bönan får betala priset för hela kransen som oftast inhandlats från ett konditori. Jag undrar hur mycket man får betala för en hemmagjord trettondagskrans.

Deg
250 g. vetemjöl
60 g. socker
1 ägg
80 g. mjölk.
10 g. färsk jäst
rivet skal av 1 obesprutad apelsin
60 g. smör
1 krm salt
ev. 5 g. apelsinblomsvatten. Minska i så fall mjölken med samma mängd.
ev. 5 g. rom. Minska i så fall mjölken med samma mängd.

Vaniljkräm (chokladkräm)

500 ml mjölk
120 g. socker
3 äggulor
1 ägg
50 g. potatismjöl
1 msk vaniljsocker
30 g. smör
(100 g. mörk blockchoklad)

Garnering
1 ägg
25 g. mandel
25 g. socker och några droppar vatten
ev. kanderad frukt

  • Låt smöret komma till rumstemperatur och värm mjölken fingervarm, ca 30 grader.
  • Lös jästen i mjölken och tillsätt 50 g. av mjölet. Rör om och låt vila i 20 min. 
  • Tillsätt resten av ingredienserna till degen förutom smöret. Knåda degen tills den är elastisk och arbeta sedan in smöret. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. 
  • Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lätt och forma en boll. Gör ett hål i mitten av bollen, forma degen till en krans och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ plåten i en avstängd ugn. Häll uppkokat vatten i en form i botten av ugnen så att kransen får en fuktig miljö att jäsa i. Stäng luckan och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  • Förbered garneringen genom att vispa ägget, krossa mandel och blanda sockret med några droppar vatten.
  • Töm ugnen när kransen jäst klart och sätt ugnen på 200 grader. Pensla kransen med uppvispat ägg och fördela mandel och socker ovanpå. 
  • Grädda i ugnen tills kransen fått fin färg, ca 12 min. 

Kommentarer

Populära inlägg