Gyoza, japanska dumplings
Goyza, japanska dumplings
Wonton-deg
240 g. vetemjöl
1/2 tsk salt
ca 150 g. vatten
Potatismjöl till utbakning
Vatten till tillagning
Fyllning
250 g. fläskfärs (eller hackat fläsklägg eller hackad pulled chicken)
200 g. vitkål
2 salladslök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
Dippsås
3 tsk risvinäger i 3 msk japansk soja
Wonton-deg
- Sikta mjölet i en skål och tillsätt salt. Koka upp vattnet och häll i så mycket vatten i mjölet som behövs för att göra en ganska fast deg. Knåda degen i 10 min för hand.
- Skär degen i två delar och rulla dem. Täck över och låt vila i 30 min.
- Skär varje rulle i ca 12 - 16 bitar och rulla varje bit till en boll.
- Mjöla en bänk med potatismjöl och platta till en boll i taget och kavla ut till en tunn rundel. Lägg de på varandra men se till att ha tillräckligt med potatismjöl mellan varje rundel så de inte fastnar i varandra.
- Strimla vitkål fint. Lägg i en form och strö över salt. Krama vitkålen tills den är mjuk.
- Strimla salladslök tunt.
- Blanda fläskfärs, vitkål, salladslök, pressad vitlök soja och sesamolja.
Gyoza
- Ta en degrundel, borsta bort det mesta av mjölet och fukta kanterna med vatten.
- Lägg en sked fyllning i rundeln. Vik på mitten och nyp ihop upptill. Använd sedan hela tummen och pekfingret och kläm till på båda sidor.
- Gör alla gyoza likadant. Om det blir rundlar över går de att frysa.
- Stek gyoza i olja i en stekpanna på ena sidan tills de fått fin färg.
- Häll på ca 1 dl vatten i stekpannan och täck över pannan direkt. Ånga gyoza i några minuter tills det mesta av vattnet är borta och gyoza är klar.
- Servera gyoza med dippsås. Andra passande tillbehör är ris och sojabönor.
Kommentarer
Skicka en kommentar