Gyoza, japanska dumplings

 






Goyza, japanska dumplings

Wonton-deg
240 g. vetemjöl
1/2 tsk salt
ca 150 g. vatten
Potatismjöl till utbakning
Vatten till tillagning

Fyllning
250 g. fläskfärs (eller hackat fläsklägg eller hackad pulled chicken)
200 g. vitkål
2 salladslök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja

Dippsås
3 tsk risvinäger i 3 msk japansk soja


Wonton-deg
  • Sikta mjölet i en skål och tillsätt salt. Koka upp vattnet och häll i så mycket vatten i mjölet som behövs för att göra en ganska fast deg. Knåda degen i 10 min för hand.
  • Skär degen i två delar och rulla dem. Täck över och låt vila i 30 min. 
  • Skär varje rulle i ca 12 - 16 bitar och rulla varje bit till en boll. 
  • Mjöla en bänk med potatismjöl och platta till en boll i taget och kavla ut till en tunn rundel. Lägg de på varandra men se till att ha tillräckligt med potatismjöl mellan varje rundel så de inte fastnar i varandra.
Fyllning
  • Strimla vitkål fint. Lägg i en form och strö över salt. Krama vitkålen tills den är mjuk. 
  • Strimla salladslök tunt.
  • Blanda fläskfärs, vitkål, salladslök, pressad vitlök soja och sesamolja. 
Gyoza
  • Ta en degrundel, borsta bort det mesta av mjölet och fukta kanterna med vatten. 
  • Lägg en sked fyllning i rundeln. Vik på mitten och nyp ihop upptill. Använd sedan hela tummen och pekfingret och kläm till på båda sidor.
  • Gör alla gyoza likadant. Om det blir rundlar över går de att frysa.
  • Stek gyoza i olja i en stekpanna på ena sidan tills de fått fin färg.
  • Häll på ca 1 dl vatten i stekpannan och täck över pannan direkt. Ånga gyoza i några minuter tills det mesta av vattnet är borta och gyoza är klar. 
  • Servera gyoza med dippsås. Andra passande tillbehör är ris och sojabönor. 

Kommentarer

Populära inlägg