Nudelsoppa med svamp och dumplings
Nudelsoppa med svamp och dumplings, 4 portioner
Wonton-deg till dumplings
240 g. vetemjöl
1/2 tsk salt
ca 150 g. vatten
Potatismjöl till utbakning
Vatten till tillagning
Vatten till tillagning
Fyllning till dumplings
2 vitlöksklyftor
4 msk riven ingefära
1/2 röd chilifrukt
4 salladslökar
400 g. champinjoner eller blandad svamp t ex shiitake och kastanjechampinjon
4 msk olja
2 msk sesamolja
1 tsk five spices (eller lite svartpeppar, kanel och nejlika)
2 msk flytande honung
2 msk risvinäger
2 msk soja
ev. salt
4 msk riven ingefära
1/2 röd chilifrukt
4 salladslökar
400 g. champinjoner eller blandad svamp t ex shiitake och kastanjechampinjon
4 msk olja
2 msk sesamolja
1 tsk five spices (eller lite svartpeppar, kanel och nejlika)
2 msk flytande honung
2 msk risvinäger
2 msk soja
ev. salt
Soppa
1 frp äggnudlar till 4 portioner
5 salladslökar
4 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
12 shitakesvampar
1 l buljong
1 msk soja
1 1/2 msk misopasta
2 tsk honung
150 g. shimejisvamp
2 pack choi
1/2 kruka färsk koriander
1/2 chilifrukt
2 msk svarta sesamfrön
1 msk olja
Wonton-deg
- Sikta mjölet i en skål och tillsätt salt. Koka upp vattnet och häll i så mycket vatten i mjölet som behövs för att göra en ganska fast deg. Knåda degen i 10 min för hand.
- Skär degen i två delar och rulla dem. Täck över och låt vila i 30 min.
- Skär varje rulle i ca 12 - 16 bitar och rulla varje bit till en boll.
- Mjöla en bänk med potatismjöl och platta till en boll i taget och kavla ut till en tunn rundel. Lägg de på varandra men se till att ha tillräckligt med potatismjöl mellan varje rundel så de inte fastnar i varandra. Degrundlar som blir över går att frysa in.
Dumplings
- Skala och riv vitlök och ingefära. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Ansa och skiva salladslökarna. Ansa och grovhacka svampen.
- Stek svampen i oljan i en stekpanna så den blir knaprig. Tillsätt övriga ingredienser och stek några minuter. Krydda med salt. Ta av från värmen och låt svalna.
- Lägg en dryg tesked fyllning i mitten av varje degrundel. Vik ihop degrundeln till en halvmåne, nyp ihop längst upp i mitten, men lämna ändarna öppna. Tryck upp den öppna änden av halvmånen mot mitten så det blir två öron. Nyp ihop ena örat mot mitten av halvmånen och den andra utåt. Gör likadant på andra sidan. De färdigvikta dumplingarna ska bli lite böjda.
- Lägg de nyvikta dumplingarna en och en på ett mjölat fat.
- Stek dumplingarna i omgångar. Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i dumplingarna i ett lager och tillsätt vatten så att det når ca 1/2 cm upp i stekpannan. Lägg på ett lock, koka bort vattnet och ta upp dumplingarna när de fått färg på undersidan.
Soppa
- Hacka salladslök, skiva vitlök, riv ingefära och dela pack choi.
- Spar lite av salladslöken till garnering, Stek resten av salladslök, vitlök, chili och ingefära i olja i en kastrull. Tillsätt shitakesvamp, buljong, soja, misopasta och honung. Låt koka i minst 10 minuter.
- Tillaga äggnudlar enligt anvisningarna på förpackningen.
- Tillsätt shimejisvamp och pak choi till soppan och låt koka någon minut.
- Lägg upp nudlar, soppa och dumplings i skålar. Toppa med salladlök, koriander och sesamfrön.
Kommentarer
Skicka en kommentar